Your Pet, Our Passion.
ONE logo
Millist looma varjupaigast võtta?

Millist looma varjupaigast võtta?

Lugemisaeg: 1 min
ONE logo
Sponsor: Purina ONE Dog

Kõige olulisem on teadvustada, et looma võtmine tähendab vastutust pikkadeks aastateks ja iga loom, ka kõige vähenõudlikum vajab igapäevast tähelepanu ja tegelemist.

Mille järgi otsustada, millist looma koju võtta?

Mõtle läbi, kas sinu elustiil ja majanduslik olukord võimaldab pakkuda loomale head kodu.

Kui oled loomavõtuotsuses kindel, siis varjupaigatöötajad saavad sind nõustada ja aidata. Nemad tunnevad oma loomade iseloomusid hästi ja tihti on välja joonistunud erinevad iseärasused. Looma suurusest ja välimusest palju olulisem on tema iseloom ja aktiivsustase.

Näiteks on koeri ja kasse, kes ei klapi teiste loomadega. Sellised loomad vajavad kodu, kus ei ole ees ootamas teisi lemmikloomi. Mõni loom kardab väikeseid lapsi - nemad sobivad peresse, kus on lapsed juba suuremad. Kui varjupaigal on infot, et koer on terve eelneva elu harjunud elama õues ja tuppa üldse ei kipu, siis tema korterisse toomine tekitaks kindlasti suurt stressi. Võib juhtuda ka nii, et lähed varjupaika tutvuma ühe kindla loomaga, aga lõpuks tekib klapp hoopis teise loomaga.

Kui võrrelda kassi ja koera võtmist, siis milliseid erinevusi tuleb arvesse võtta?

Kassi ja koera pidamisel on kindlasti teatavad erinevused, kuid ühine näitaja on siiski see, et nii kass kui ka koer on lemmikloomad, kes vajavad palju tegelemist ja nii ühele kui teisele kodu pakkumine on suur vastutus.

Sageli arvatakse, et kass on lihtne lemmikloom ja temaga ei pea eriti tegelema. See valearusaam on ilmselt tekkinud põhjusel, et erinevalt koerast, ei pea kassiga õues regulaarseid jalutuskäike tegema. Ka tubane kass vajab palju loomuomaseid tegevusi. Kui plaanid uue lemmikuna just kassi koju tuua, peaksid talle pakkuma igapäevaselt aju- ja mõttetööd läbi mängu. Kass ei vaja küll jalutamist, kuid tema liikumisvajadus peab saama ka tubastes tingimustes rahuldatud. Seetõttu oleks hea, kui arvestad, et saad pakkuda talle ronimispuid või ideaalis paigaldada kodu seintele spetsiaalselt kassile mõeldud ronimisriiuleid. Koerad on olemuselt kindlasti seltskondlikumad ja soovivad veelgi rohkem sinu tähelepanu ja ühist ajaveetmist.

Milliste eripäradega peab arvestama vanema ja noorema looma osas?

Kutsikad ja kassipojad on varjupaikades väga populaarsed ja tavaliselt on ühele loomapojale lausa mitu huvilist.

Täiskasvanud loomad seevastu võivad varjupaigas oodata oma uut omanikku lausa aastaid, sellepärast tasub kindlasti alati kaaluda ka vanemale ja elukogenumale loomale kodu pakkumist. Näiteks vana koeraga koos asju rahulikult ette võtta on hingele sageli palju toitvam, kui stressata noore alles õppimisfaasis oleva kutsika ülevoolava energia, tema närimiste, lõhkumiste ja sõnakuulmatuse pärast. Kui oled ise aktiivse ja liikuva elustiiliga, siis võib sulle loomulikult sobida ka aktiivsema olemusega koer.

Täiskasvanud koerad tunnevad juba inimeste maailma, kuid on samal ajal endiselt õppimis- ja kohanemisvõimelised. On täiesti arusaadav, et inimesed pelgavad vanemate loomade võtmist ja muretsevad nende võimalike tervisehädade pärast, mis võivad kaasa tuua rahalisi kulusid. Kui sinu võetaval lemmikloomal on diagnoositud krooniline haigus, mis allub ravile, jagab varjupaik vastutust ja toetab sind, juhul kui varjupaigast võetud lemmik vajab kriitilist veterinaarabi, kuid sinu majanduslik olukord seda ei võimalda.

Kui uus lemmikloom vajab tervise tõttu erihooldust, kas kulud on suuremad?

Kui loom vajab mingil tervislikul põhjusel eritoitu, siis seda infot saad kindlasti varjupaigatöötajatelt, kuid kindlasti peab arvestama, et eritoit on kindlasti kallim kui tavatoit.

Loomaomanikuna tuleb sul alati ootamatusteks valmis olla. Mõne tõsisema tervisemure korral võivad raviarved ulatuda isegi tuhandetesse eurodesse. Oluline on kindlasti ennetavalt läbi mõelda, kuidas sellise olukorra ilmnemisel toimida. Olgu selleks variandiks siis lemmikloomakindlustus, iseloodud nn. lemmikloomafond, ehk igakuine raha kõrvale panemine või mingi muu lahendus. Ootamatuste riski vähendamiseks on oluline käia loomaga kord aastas vaktsineerimas ja tervisekontrollis.

Uue lemmiku koju toomine on alati elevust pakkuv sündmus, aga kui oled kõik läbi mõelnud, pakub see kindlasti rohkelt rõõmu.

Loe lähemalt nõuandeid lemmiklooma kindlustamiseks Nõuandeid koera kindlustamiseks